Eén goddelijke komedie

Gedachten over Dante Alighieri’s De Goddelijke Komedie door Martin Zichner

Heb je even? 700 jaar Dante Allighieri’s Goddelijke komedie. Tijdens een verhitte politiek getinte discussie op jawel, eerste Paasdag, wist mijn dochter voor een kort moment uit te zoomen: “Mam, dit tafereel hier aan de ontbijttafel is toch net een groot theaterspektakel?” Ik moest nog even schakelen, dat moet ik toegeven. Maar vanochtend hoor ik duidelijker wat zij ‘ons vastgeroesten’ te zeggen heeft: “Het leven is één grote Goddelijke komedie.” Met de nadruk op Komedie. Dante heeft bewust gekozen voor Komedie en niet voor Tragedie. Laat dat ons houvast zijn in deze stormachtige tijd van de pogingen om tweedracht te zaaien in onze samen-leving. Daarover deelt Dante overigens een interessant inzicht: op de bodem van de hel worden díe mensen verteerd die tweedracht zaaien in de mens, waarin “(…)de naastenliefde wordt uitgebannen door de ikzucht. Met tweedracht wordt gezinspeeld op een innerlijke splitsing, een scheiding die de oorspronkelijk hogere eenheid van bewustzijn en leven, in tweeën splijt.” Aldus de gedachten van de schrijver Martin Zichner van dit boekje over Dante’s meesterwerk. Het helder geschreven werkje biedt mij de toegang tot het grotere werk van Dante, dat al 3 jaar in mijn boekenkast ligt te branden om gelezen te worden. En al die tijd de ondertitel is (een goddelijke komedie) van een manuscript in wording. 🙏🏽Moge we ons herinneren dat we op de bodem van ons eigen put de keuze hebben voor eendracht.🙏🏽 Laat dat mijn wens voor deze stormy and rainy tweede Paasdag zijn

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s