Prinses Danae & Gaia en het Aardedier

In 2008 publiceerde ik samen met beeldend kunstenares Danielle Jaspers het kinderboekje Prinses Danae & Gaia en het Aardedier. Wil je het boekje a € 8,88 bestellen? Mail mij dan naar al@almawattimena.nl met het verzoek om een boekje en vermeld je naam, je adres en telefoonnummer. Dan stuur ik je per what’s app een tikkie en ontvang je ‘m per post.

In 2020 wil het verhaal van Gaia en het Aardedier opnieuw verteld worden en wel in de vorm van handgemaakte devotieprenten.

In tijden van Corona – quarantaine
De aanleiding is De Corona-crisis die de hele wereld accuut tot stilstand brengt. De quarantaine waarin we met z’n allen noodgedwongen terechtkomen, lijkt bijzonder veel op de quarantaine die ons gezin en ik hebben doorgemaakt in 2007, toen onze dochter op de kinder-intensive care terecht kwam. Het lijkt net alsof de lessen die wij destijds hebben geleerd, nu opnieuw in hetzelfde daglicht komen te staan: Vertraag, bezin, wees in het nu en wees dankbaar voor de schoonheid van elk detail in het leven. En hoor de roep van Moeder aarde en alle voelende wezens:

Heel mij door jullie creatieve transformatiekracht
en richt je in al je ‘gebeden’ tot mij.

Handgemaakte devotieprentjes
Dit alles is voor mij de aanleiding om Gaia en het Aardedier opnieuw tot leven te wekken. En wel in de vorm van handgemaakte Devotieprentjes. Waar we in deze tijd graag een kaartje trekken (inspiratie-, orakel- of tarotkaarten) als mentaal ruggesteuntje, had men in vroeger tijden houvast aan de zogeheten devotieprentjes. Ze werden toen ook wel Heiligenprentjes genoemd.

Wikipedia: Een devotieprentjeheiligenprentje of san(c)tje is een prentje met een weergave uit het christendom. Op deze prenten worden goddelijke figuren zoals Jezus, Maria of een andere heilige weergegeven maar ook religieuze taferelen. Er werd vaak een kleine tekst toegevoegd, zoals een gebed op de achterzijde van de prent. In Noord-Brabant en Vlaanderen wordt zo’n prentje ook wel een santje of sanctje genoemd.

Het verhaal van Gaia en het Aardedier publiceer ik nu in de vorm van handgemaakte Devotiekaarten. In het creatieproces dat ik de vrije loop laat in deze welkome verstilde tijd, verschijnen zowaar ook aquareltekeningen van eigen hand die de illustraties vormen bij de teksten. Vervolgens print ik ze op dit aquarelpapier en stans ik ze met zo’n typisch devotieprent-randje.

Prent(en) bestellen?
Wil je ook een of meer handgemaakte devotiekaarten á € 3,33 per stuk ontvangen? Mail dan naar al@almawattimena.nl met het verzoek om een devotieprentje, met vermelding van het nummer (zie hieronder), je naam, je adres en telefoonnummer. Dan stuur ik je per what’s app een tikkie en ontvang je ‘m per post.Wekelijks verschijnt er een nieuwe devotieprent per pagina, tot het oorspronkelijke verhaal van 11 pagina’s is verteld. Dan kun je zomaar op een zonnige dag in deze transitietijd echte post ontvangen!