Inspiratiekaarten

NU:Online cursus: maak je eigen inspiratiekaarten


In 2020 vertel ik opnieuw het verhaal van Gaia en het Aardedier (2009) Nu in de vorm van met de hand gemaakte inspiratiekaarten

In tijden van Corona – quarantaine
De aanleiding is De Corona-crisis die de hele wereld accuut tot stilstand brengt. De quarantaine waarin we met z’n allen noodgedwongen terechtkomen, lijkt bijzonder veel op de quarantaine die ons gezin en ik hebben doorgemaakt in 2007, toen onze dochter op de kinder-intensive care terecht kwam. Het lijkt net alsof de lessen die wij destijds hebben geleerd, nu opnieuw in hetzelfde daglicht komen te staan: Vertraag, bezin, en blijf aanwezig in het hier en nu.

Handgemaakte devotieprenten
Dit alles is voor mij de aanleiding om het kinderverhaal Gaia en het Aardedier dat ik in 2009 schreef, opnieuw tot leven te wekken. En wel in de vorm van handgemaakte Devotieprenten. Waar we in deze tijd graag een inspiratiekaart trekken als mentale ruggesteun, had men vroeger houvast aan de zogeheten devotieprentjes. Ze werden toen ook wel Heiligenprentjes of sanctjes genoemd.

Wikipedia: Een devotieprentjeheiligenprentje of san(c)tje is een prentje met een weergave uit het christendom. Op deze prenten worden goddelijke figuren zoals Jezus, Maria of een andere heilige weergegeven maar ook religieuze taferelen. Er werd vaak een kleine tekst toegevoegd, zoals een gebed op de achterzijde van de prent. In Noord-Brabant en Vlaanderen wordt zo’n prentje ook wel een santje of sanctje genoemd.

Het verhaal van Gaia en het Aardedier publiceer ik nu in de vorm van handgemaakte Devotieprenten. In het creatieproces dat ik de vrije loop laat in deze verstilde tijd, maak ik ook aquarel tekeningen die de illustraties vormen bij de teksten. Vervolgens print ik ze op 225 grams aquarelpapier en stans ik ze met zo’n typisch devotieprent-randje.

Prent(jes) bestellen?
Wil je ook een of meer handgemaakte devotieoprentjes á € 3,33 per stuk ontvangen? Mail dan naar al@almawattimena.nl met het verzoek om een devotieprentje, met vermelding van het nummer (zie hieronder), je naam, je adres en telefoonnummer. Dan stuur ik je per what’s app een tikkie en ontvang je ‘m per post.Wekelijks verschijnt er een nieuwe devotieprent per pagina, tot het oorspronkelijke verhaal van 11 pagina’s is verteld. Dan kun je zomaar op een zonnige dag in deze transitietijd echte post ontvangen!